Jabłko – źródło zdrowia

0
153

Zawsze chętnie korzystamy z darów natury. Po pierwsze dlatego, że są zdrowe i smaczne, po drugie, że mamy możliwość nieograniczonego wyboru. Świeże owoce i warzywa wybieramy w sposób staranny – zawsze sięgamy po najbardziej dorodne owoce. Spożycie owoców wprawia w dobry nastrój, zaspokaja uczucie głodu oraz nie pozostawia po sobie uczucia ciężkości. Świeże owoce są źródłem cennych witamin i minerałów, dzięki którym nasz organizm sprawnie i prawidłowo funkcjonuje. Owoce nie przetworzone wspomagają również odpowiednią pracę jelit, co zapewnia bezproblemowe załatwianie. Bardzo pospolitym owocem, który dobroczynnie wpływa na nasz organizm jest owoc jabłoni. Zna go każdy i jest owocem najczęściej przypominającym dzieciństwo. Owoc ten jest ogólnodostępny, znajdziemy go nie tylko na półkach sklepowych w wielu różnych odmianach ale i w sadach czy ogrodach. Jeśli mamy możliwość powinniśmy sięgać częściej po owoce ogrodowe niż sklepowe.

Mamy gwarancję i pewność, że owoce są naturalne, bez ulepszaczy i nie są pryskane chemicznymi związkami, będącymi zagrożeniem dla naszego zdrowia. Jabłka bogate są w kwasy owocowe, pektyny, witaminy (A, z grupy B, C, E) i związki mineralne (potas, magnez, mangan, wapń, miedź, fosfor). Jabłka są doskonałym antyoksydantem. Wspomagają także pracę jelit, szczególnie w formie nieprzetworzonej. Składniki zawarte w jabłkach korzystnie wpływają na proces regeneracji skóry oraz mają właściwości przeciwzapalne. Jabłka pysze są także w formie przetworów domowych, które udekorują nasz stół.