W okresie letnim warto korzystać z plonów, jakie daje nam natura. Świeże letnie owoce dodadzą nam witalności oraz pogody ducha a w zimie pod postacią konfitur domowej roboty odmienią smak różnych potraw. W owocach, które znajdziemy w sadzie, na łące lub w lesie zawarte są cenne witaminy i minerały. Medycyna oraz kosmetologia często korzystają z dobrodziejstw natury, ulepszając właściwości specyfików właściwościami owoców. Jagody (borówki), te które znajdujemy w lesie mają właściwości przede wszystkim bakteriobójcze, są wspomagające przy zatruciach pokarmowych. Stosowane są w leczeniu chorób serca oraz miażdżycy. Działa neutralizująco na wolne rodniki oraz starzenie się organizmu. Ilość potasu zawarta w jagodach pomaga przy leczeniu problemów z krwią. Wyróżniamy także jagody o barwie czerwonej, czyli żurawina. Stosowana jest przy leczeniu objawów związanych z zapaleniem dróg moczowych, dzięki zawartości składników bakteriobójczych.
Żurawina wspomaga także pracę nerek oraz serca. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Soki z malin i jeżyn mają częste zastosowanie w okresie zachorowań na grypę i przeziębienia. Mają właściwości przeciwgorączkowe oraz dużą zawartość witaminy C. Truskawki i poziomki są źródłem nie tylko witaminy C ale również tych z grupy B. Mają także wysoką zawartość żelaza i potasu. Pobudzają pracę jelit, przyspieszają procesy przemiany materii oraz są pomocne przy dolegliwościach żołądkowych. Porzeczki czerwone i czarne oraz agrest polecane są osobą, które cierpią na anemię. Mają dużą zawartość żelaza i witaminy C. Korzystnie wpływają na przewód pokarmowy.