Wielu z nas z owocem dzikiej róży ma nieprzyjemne wspomnienia. W dzieciństwie chłopcy często zaczepiali dziewczynki wrzucając im za koszulkę lub do butów rozgnieciony owoc róży. Uczucie mało przyjemne – swędzące, kłujące, drapiące. W dorosłym życiu wiemy, że zastosowanie owocu dzikiej róży nie kończy się na płataniu figli. Wykorzystuje się ją w medycynie naturalnej oraz w domowych przetworach. Owoc dzikiej róży zawiera przede wszystkim ogromną zawartość witaminy C. Witamina ta ma wielkie znaczenie w naszym organizmie, ponieważ wzmacnia odporność. Zawiera również duże ilości witaminy A, E i witamin z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak: potas, fosfor, sód, wapń. Właściwości dzikiej róży stosowane są w leczeniu chorób alergicznych, układu trawiennego (wrzody żołądka, zła praca jelit), nadciśnienia, prostaty, przeziębienia. Owoc dzikiej róży ma właściwości wzmacniające, podnoszące odporność, przeciwzapalne oraz moczopędne.
Chcąc skorzystać z darów natury na swój sposób warto pamiętać o odpowiednim sposobie zbiorów owoców. Własnoręcznie możemy zrobić susz na herbatę lub napar, sok, syrop, nalewkę oraz wino. Wybierając się na poszukiwania dorodnego, obrodzonego krzewu należy wybrać okolicę z dala od drogi i zanieczyszczeń. To da nam gwarancję świeżości oraz naturalnej zawartości owoców. Owoce aby oddały w pełni swe walory smakowe i właściwości lecznicze powinny być dojrzałe. Należy je także zebrać przed przymrozkami, gdyż za sprawą niskiej temperatury obniża się zawartość cennych składników.