Leczenie Candida albicans zależy przede wszystkim od prawidłowo postawionej diagnozy, którą formułuje się na podstawie badań laboratoryjnych, głównie sprawdzenia krwi (posiewy krwi). W zaawansowanych zakażeniach korzysta się biopsji tkanek. Leki, które się stosuje w trakcie kuracji to przede wszystkim ziołowe suplementy diety oraz popularne środki zalecane przez lekarzy.
Również ważnym czynnikiem w walce z kandydozą jest dieta, należąca do ścisłych. Trzeba zacząć od wyeliminowania potraw opierających się na drożdżach, aby nie dawać chorobie dobrych warunków do rozwoju. Wiąże się to z odmówieniem sobie nie tylko pieczywa, ale także części alkoholu, a przede wszystkim piwa. Do tej grupy należą także chipsy oraz wszelkiego rodzaju gotowe kremy i zupy z makaronem. Szkodliwy jest też ocet i to, co w occie zostało zamarynowane. Unikać należy jedzenia mającego w składzie cukier i skrobię oraz ziarna z glutenem (pszenica, owies, jęczmień, żyto). Zakazane są też słodycze i miód. Zaleca się rezygnację z mleka i wszystkich pokarmów z niego robionych, szczególnie śmietany i sera (zarówno białego i żółtego), szczególnie tego dostępnego w sklepie, ponieważ jest pasteryzowany i wysokoprzetworzony. Spożywać można natomiast warzywa, jedynie z wykluczeniem ziemniaków zawierających skrobię. Dozwolone są wszelkie rodzaje mieś bogate w białko.
Jednak z reguły ważniejsze i łatwiejsze od leczenia, także tego poprzez ostrą dietę, jest zapobieganie. W tej kwestii najważniejsza jest dbałość o higienę skóry i utrzymywanie jest w stanie czystym i suchym, zwłaszcza gdy dojdzie do zranień i otarć otwierających bezpośrednią drogę do krwi.