Jak powszechnie wiadomo świeże warzywa i owoce mają ogromny wpływ na stan naszego zdrowia. Oprócz potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, dostarczają też bardzo potrzebnego dla układu pokarmowego błonnika a także innych niezbędnych dla zdrowia i urody składników. Weźmy dla przykładu nasze rodzime truskawki. Oto kilka powodów, dla których warto je umieścić w swojej diecie:
1. Dostarczają łatwo przyswajalne żelazo, które działa krwiotwórczo, a więc zapobiega anemii;
2. Zawierają polifenole chroniąc przed pogorszeniem kondycji mózgu, zapobiegają udarom;
3. Zawierają mangan, który zapobiega pękaniu skóry zapewniając jej elastyczność;
4. Zawierają kwas elagowy, który niszczy skutecznie rakotwórcze substancje;
5. Truskawki mają właściwości moczopędne i odkwaszające, co świetnie wpływa na pracę nerek;
6. Mają pektyny, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną przewodu pokarmowego i oczyszczają jelita z resztek pokarmowych.
Jak widać warto włączyć je do codziennego jadłospisu i mimo że sezon na nie jest krótki, ale na szczęście można je mrozić (podczas tego procesu nie tracą zbyt dużo na swoich wartościach).