Walka z wolnymi rodnikami

0
336

Aby potrafić zadbać o swój organizm zmuszeni jesteśmy do posiadania odpowiedniej do tego wiedzy. Im więcej wiemy o swoim organizmie tym lepiej i sprawniej będziemy mogli go chronić. Przez ochronę należy rozumieć podnoszenie odporności, odpowiednie nawadnianie oraz uzupełnianie składników odżywczych w taki sposób by nie doprowadzić do niedoborów minerałów i witamin. Ochronę przed wolnymi rodnikami zapewniają antyoksydanty. Tu rodzą się dwa pytania. Co to są wolne rodniki oraz co to są antyoksydanty? Wolne rodniki pełnią w naszym organizmie dwie podstawowe funkcje. Pierwszą jest ochrona przed bakteriami i wirusami. To funkcja jak najbardziej pozytywna. Dlatego obecność wolnych rodników jako samoistnych cząsteczek jest w organizmie niezbędna. Druga funkcja jest negatywna. Wolne rodniki są szkodliwe, ponieważ doprowadzają do uszkodzenia błon komórek, czego efektem jest ich obumieranie. Atakują białka i tłuszcze.

Nasz organizm jest tak skonstruowany, że sam broni się przed szkodliwym i wyniszczającym działaniem wolnych rodników. Antyoksydanty są to enzymy przeznaczone do walki i niwelowania szkód wyrządzonych przez wolne rodniki. Dzięki właściwościom antyoksydantów organizm jest w stanie utrzymać w dobrej kondycji strukturę komórek oraz całych organów. Do antyoksydantów zalicza się: witaminę C i E, luteinę, luteolinę, rutynę i wiele innych. Aby jednak pomóc swojemu zdrowiu warto uzupełniać poziom ochronnych enzymów zawartych w wielu roślinach. Warto zatem sięgać po owoce (owoc dzikiej róży, czarnej porzeczki, grejpfrut, pomarańcza, cytryna, melon, winogrono ), warzywa (szpinak, sałata, brokuły, marchew, dynia), formę świeżą lub przetworzoną wielu ziół i roślin ( przyprawy, świeże zioła, oleje nie poddawane rafinacji, nasiona, pestki).